Jun 26, 2014

Asian Overcome Obesity: You are the brand

Amaran: Penulisan ini menggunakan bahasa pasar

 Yeeeha~ sedikit perkongsian di kala bulan Ramadhan menjelang tiba. Tetiba je jari-jemari ni nak berkongsi segmen Ku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang~ eh ceh ceh  sampai ternyanyi-nyanyi keriangan pulak. 

 Eh tapi kalau dah sihat bertenaga lagi langsing bergaya, siapa tak seronok-kan? tak caye, ce tanya sesiapa pun yang pernah alami. Impian semua orang inginkan bentuk badan yang ideal, yang lagi penting ko dapat tubuh yang sihat-kan? kemain lagi dengan sepenuh jiwa raga aku menulis ni haa~

 Memang tak dapat dinafikan pelbagai produk kurus kat luar sana. Macam-macam janji, macam-macam tulis kat tepi kotak or botol. Ni nak story-mory sikit, aku merupakan one of the customer yang pernah mencuba produk kuruskan badan ni.


 Asalnya aku memang tak percaya apa-apa produk kurus, apa yang aku tahu jog banyak-banyak lepas tu kurangkan makan nasi. Lepas tu hamikkk kau, letih lesu tahap cipan rasa badan ni. Pernah sekali tu sampai menggigil-gigil otot ni. Tapi memang tu je yang aku tahu berdasarkan pengalaman zaman sekola-sekuli dulu, bekas pemain ragbi sekolah dan kelab. Lepas stop, meletop-letop badan naik.

 Ok no problem, omputih kata 'ora popo!' hikhik.. Alkisahnya, masa tengah serius mencari kaedah disamping berjoging ala latihan athlete, datanglah seorang mamat ni yang aku terjumpa di Taman Tasik Cempaka. Aku da lah tengah semangat sakan ni, boleh pulak dia keluarkan fakta..

" Sebenarnya kalau abang nak kurus; 80% nutrisi selebihnya 20% excersice".

 KUAJAQ.

 Tu la reaksi hati kecilku. Buat penat aku je berjuang sebelum ni. Selama ni tak sempat-sempat, kalau bercakap pasal cuti semester akulah orang pertama yang tak sabar nak cuti. Kononnya hari cuti nak bersenam sakan. Rupa-rupanya 20% je! fakta menarik yang membuat aku terjebak dengan wabak risalah sihat yang dibawa insan-insan baik Herbalife ini. Nak kurus ke, nak sihat ke, semua bermula dengan pemakanan. Makan makanan yang betul dan nutrisi sihat, cantik la badan masing-masing. Gambar di atas adalah hasilnya setelah bersunguh-sungguh dengar cakap coach.




Mar 19, 2014

Usahlah Tuan Alpa Dalam Peringatan

 
Bangkit syabab, usah dikaburi lagi..

Yang moden itu zaman,
Yang di bandar dilanda kemiskinan,
Yang senang lagi senang,
 Yang susah lagi susah.

Yang dihimpit kos sara hidup kian tertekan,
Yang graduan menanggung kos pinjaman,
Yang senang lagi senang,
Yang susah lagi susah.

Yang kami terperangkap dalam jurang kehidupan,
Yang tuan usahlah alpa dalam perjuangan...



Mar 12, 2014

Giveaway-Salun mata di Eye Center

Voucher ini sah sehingga 30 April 2014

Yeeehehehaaaaaa... bukan tora datang lagi, tapi entry kali ini nak habaq kat korang semua pengalaman membelai dan memanjakan mata di Eye Center MSU, Shah Alam. Ia merupakan sebuah pusat Optometri yang lengkap dengan segala peralatan, sesuai sangat untuk periksa tahap kesihatan mata korang dan yang paling penting, eye test ni PERCUMA!!!. Korang mesti terpegun tahap 'tak nak balik' mencuba satu persatu kemudahan serba canggih yang disediakan.

 Ok sebaik sahaja kaki dan jari jemari korang melangkah masuk ke sini, korang akan mendapat layanan istimewa daripada Optometris yang berkhidmat. Terasa seperti masuk ke sebuah salun, layanan yang diberikan sugguh luar biasa. Korang boleh membeli pelbagai jenis cermin mata dan kanta lekap yang berbagai jenama dengan voucher RM50.00 secara PERCUMA!!!. Milikinya sekarang dengan harga murah.

 Pemeriksaan mata boleh dilakukan seawal usia 5 tahun sehingga warga emas. Ini kerana kanak-kanak yang mempunyai masalah penglihatan, sering kali disalah anggap sebagai 'lambat tangkap apa cikgu sekolah ajar' oleh sesetengah masyarakat yang kurang kesedaran kesihatan mata. 

 Maka, apa tunggu lagi, bawalah seisi keluarga anda ke Eye Center MSU, Shah Alam untuk mendapatkan pemeriksaan mata secara percuma. Pengunjung juga berpeluang mendapat voucher RM 50 untuk pembelian di sini. Kunjungi Eye Center MSU, Shah Alam segera untuk membelai mata anda.


Syarat-syarat:
- Tulis sebuah entry ringkas tentang pengalaman pertama anda berkaca mata.
- Letakkan link entri "Giveaway-Salun mata di Eye Center" di blog seorang rakan anda. 
  Link blog anda akan disenaraikan di sini.
- Serta Printscreen sebagai bukti (Hubungi Optometris berkenaan, 
  En.Firdaus 016 668 5879)




Feb 8, 2014

travelog putera sg.chua

Seperti yang diminta pembaca semalam, iaitu komik yang dianimasikan. Semoga hasil kerja yang tak seberapa ku ini dapat menghiburkan korang semua... =)