Dec 10, 2010

Khutbah Jumaat: Berjihad untuk berhijrah

 Umat Islam masa kini tiada semangat jihad untuk berhijrah. Bertapa mundurnya kita sehingga ditindas oleh orang kafir. Adakah umat Islam alpa dengan kegemilangan yang pernah dikecapinya dulu ? rata-rata enak diulit mimpi yang panjang, sehingga gagal membina kekuatan dari pelbagai penjuru.


 Disaat kita sedang minum teh tarik di kedai mamak, disaat kita sedang menuntut ilmu di institusi-institusi pendidikan, musuh Islam pula sedang membina persepakatan. Mereka menyusun startegi menakhluki pemikiran, bertujuan memecah belahkan kita. Perpecahan punca kita lemah, perpecahan punca kita kalah.
 Cara hidup yang dahulunya dianggap jahil ( tidak bertamadun mengikut definasi Islam), kini di agung-agungkan. Dalam sekelip mata kemajuan rohaniah dan lahiriah yang dikecapi Islam  membuka kota Andalus, hilang dalam sejarah dunia ! umat masa kini dikaburi dan sanubarinya pula cuba dipandu pihak yang mengaku pembawa kemajuan, serta maksud demokrasi abad baru. Dahulunya kepercayaan berkonsepkan tuhan yang sebenar, kini beralih kepada kepercayaan yang berkonsepkan syaitan yang nyata ! inilah realiti hari ini.
 Dari 'Aisyah r.a, katanya Rasullah S.A.W ditanya orang mengenai Hijrah. Maka bersabda Rasullah S.A.W, " Tidak ada lagi hijrah sesudah penakhlukan Makkah. Yang ada ialah Jihad dan niat yang shalih. Apabila kamu diperintahkan berjihad ( berjuang atau berperang ) maka patuhilah.
 Hijrah daripada umat yang ketinggalan kepada umat yang maju, hijrah daripada orang yang jahil kepada orang yang berilmu. Umat Islam sebenar hari ini sepatutnya mencontohi kejayaan negara Iran. Bukan fahaman Shiah-nya yang perlu ditiru, sebaliknya jihad mempelajari ilmu demi kemajuan sejagat yang perlu ditumpu.Orang-orang yang beriman berperang dijalan Allah,
dan orang-orang kafir berperang dijalan Tanghut,
Maka oleh itu, perangilah kawan-kawan syaitan itu
kerana tipu daya ( konspirasi ) syaitan itu adalah lemah
                                                           An-Nisa' 76


 Islam mesti dapat dipertahankan, dan bukannya masalah puak yang dirunsingkan. Zaman kegemilangan di Andalusia ( Sepanyol ) suatu ketika dahulu bukan sekadar sejarah Islam yang bermain dibibir, ia sepatut direalisasikan oleh umat islam masa kini.

No comments: