Jun 5, 2011

Minggu Ketiga


Assalamualaikum semua, minggu ini kisah aku berpraktikal di unit respiratory, makmal Mikrobiologi. Banyak kenangan indah dan pengalaman yang bernilai telah aku timba sepanjang seminggu rotate di sini. Staff di unit ini kebanyakannya ramah-ramah belaka.                                                                  
                                                                 


MO bertugas- Dr. Azrul -->





 Pelbagai ilmu telah diturunkan oleh  supervisor bertugas tentang situasi bekerja di unit ini. Di sini bakterianya merebak melalui udara, maka sememangnya langkah berjaga-jaga, seperti pengunaan penutup hidung dan sarung tangan amat di titik beratkan. Risiko untuk di jangkiti amat tinggi.                  
<-- En. Shamsul







 Setiap pagi aku dan rakan-rakan LI yang lain akan ke kaunter untuk mengambil spesimen. Kebanyakan jenis spesimen yang kami terima ialah kahak.
 Beberapa organisma penting seperti Hemofilus influenza, Streptococcus pneumoniae dan Staphylococcus auerus menjadi tumpuan semasa ujian kenal pasti organisma. Kecuali Mycobacterium tuberculosis, TB kerana organisma ini akan diuji di bahagian lain.                                                                           


En. Hafiz & En. Raja Hafiz -->



     

 Selain itu, aku juga terlibat dalam kerja memproses sampel tersebut. Hari-hari perkara yang sama. Jika ada masa terluang aku akan 'bershoping' a.k.a pergi mengambil bahan untuk kegunaan hari esok di cool room.
 Alhamdulillah seronok dapat berkerja di unit ini, walaupun sekadar seminggu. Semoga pertemuan ini mengeratkan silaturahim antara aku dan mereka, insyaAllah..

8 comments:

Nurfazilah Cipa said...

wah,,bestnye:)

Fariduddin El-Islam said...

nurfazilah Cipa: Yup best giler tahap Cipan..hehe

saudagar kerbau said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Fariduddin El-Islam said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aNa d'sKoDenG said...

sonot ekk akak tadak...
kalo akak ada..konpem ko stress kan?

Fariduddin El-Islam said...

ana d'skodeng: eh xla kak.. if akak ada lg seronok, boleh belajar mcm2 dri akak =)

aNa d'sKoDenG said...

takdenya mmacam2..ilmu pon secoett jek...

Fariduddin El-Islam said...

ana d'skodeng: yela tu.. =)