Nov 17, 2011

Dari kepingan Emas ke lautan Darah..

 Ulama Islam menegaskan, penggunaan wang fiat sebagai medium pertukaran sepatutnya digantikan dengan medium lain yang lebih adil dan saksama iaitu dinar emas. Salah satu kelebihan dinar emas ialah kerajaan tidak akan mampu untuk menjalankan kawalan mutlak, seperti mana yang telah dilakukan kepada wang kertas. Selain itu, kerajaan juga tidak akan dapat mengeluarkan emas lebih daripada jumlah yang sedia ada, seperti mana yang berlaku pada mata wang kertas, di mana kerajaan boleh mencetak mata wang seberapa banyak yang diingini.

 Walhal, berapalah sangat kos untuk mencetak sekeping kertas ? Nilai emas hanya akan berubah apabila lombong emas baru ditemui, tetapi itu tidak akan membawa perubahan yang besar. Tambahan lagi, nilai emas akhirnya akan stabil selepas satu tempoh masa.


 Kelebihan kedua dinar emas ialah, tidak ada Riba al-Fadhuly (kepentingan dengan komoditi tambahan) kerana kerajaan tidak dapat mempengaruhi peredaran emas atau ciptaan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, peluang untuk dieksploitasi masih ada kerana syiling emas boleh diciplak. Penurunan nilai duit syiling emas bermakna nilai simpanan emas kurang daripada yang dinyatakan pada duit syiling.

 Bentuk pengeksploitasian boleh menjadi perkara biasa, sekiranya duit syiling emas digunakan dalam urusan harian. Misalnya putera atau raja adalah faktor yang akan mengurangkan jumlah emas sekaligus memberi kesan pada nilai duit syiling dan menipu kaumnya.

 Dia kemudiannya akan memenuhi perbendaharaan raja untuk kegunaan peribadi dan keselesaan sendiri. Oleh itu, jika duit syiling menyatakan bahawa, ia adalah duit syiling 1,00 auns, dalam realiti, ia boleh mengandungi kira-kira 0.8 auns.

 Walau bagaimanapun, isu ini mesti diselesaikan sebelum kita membuat keputusan untuk menggunakan dinar emas kerana ia bakal mengulangi nasib eksploitasi yang sama seperti wang kertas.

 Sebuah badan audit bagi memeriksa jumlah syiling emas di tangan mereka seperti yang dinyatakan, sama ada benar atau tidak. Ini adalah sama seperti jabatan kawalan kualiti di beberapa firma-firma, yang memeriksa sama ada kualiti barangan mereka sehingga kepada standard atau tidak.

Kelebihan Dinar Emas :
Dinar dan Dirham adalah matawang Islam yang sebenar.
Penyimpan nilai yang lebih stabil berbanding wang kertas. Dinar mampu melindungi kekayaan anda.
Boleh digunakan sebagai bayaran mas kahwin.
Penggunaan Dinar membolehkan pembayaran zakat yang lebih tepat.
Harga Emas yang meningkat setiap tahun akan menambahkan nilai kekayaan penyimpan Dinar.

Di antara kegunaan Dinar Emas ialah :

1) Boleh disimpan sebagai pelaburan dan simpanan.

2) Boleh digunakan untuk membayar zakat.

3) Boleh digunakan sebagai Mas Kahwin.

4) Boleh diberikan sebagai hadiah/cenderamata.

5) Boleh digunakan untuk aktiviti jual beli.
No comments: