Sep 8, 2012

Syeikh Al Aqsa berkongsi di Putrajaya


Orang pertama yang menjumpai terowong di bawah Masjid Al Aqsa.

 Beberapa hari lalu, ramai rakan-rakan se-facebook menge-post gambar seorang lelaki Arab tipikal. Berkupiah dan berjambang serba putih. Raut wajahnya kelihatan biasa sahaja. 


 Sedikit tidak mengambarkan siapakah beliau sebenarnya. Pelik, semakin ramai bercerita mengenainya, termasuk akhbar tempatan. Namun sempat juga aku bertanyakan soalan kepada seorang sahabat, yang sudi berkongsi mukhadimah kehidupannya. Kebetulan sembang selepas solat subuh di surau, almaklumlah mata masing-masing masih pisat.  Jelas terpancar keihklasan disebalik perwatakan yang telah banyak berkorban di jalan Allah ini. Sedikit tidak mengambarkan kehidupannya selaku ketua gerakan Islam di Palestin 1948. Sejuk apabila memandang ke wajahnya, membuka ruang di hati ini untuk meng-clik post rakan-rakan se-usrah di facebook. Setelah sekian lama, akhirnya aku berjaya juga mengenalinya daripada jauh. Beliau merupakan pejuang sejati yang telah menyentap perancangan penceroboh. Selama lebih 60 tahun keamanan Palestin dinodai yang bagai dihempas ke dinding bertalu-talu.  Tanpa sebarang  belas kasihan negara dunia, seolah-olah mereka adalah bangsa yang tidak pernah mengenali erti maruah. Walau apapun tindakan penceroboh, beliau tetap berjuang. Baik secara terang-terangan, mahupun secara halus. Menurutnya, perjuangan jihad di Palestin menuntut perpaduan umat Islam di seluruh dunia dan bantuan daripada kita. Kesepakatan umat Islam, mampu melumpuhkan serangan rejim Isreal yang saban hari bermaharajalela di bumi ini.Klik untuk baca.


"Aku berjanji setia dalam diriku, setelah aku berjanji setia kepada Allah, untuk menyedekahkan umurku, waktuku, dan semua yang ku miliki untuk Al Quds dan masjid Al Aqsa."-Raed Solah.

No comments: