Sep 19, 2012

Sudut pandang Daulah Islamiah

Siapa saya? ... Host anda!

Soalan saya:

 Ramai sepakat usah di'gaduh'kan bab khilaf yg tak berkaitan akidah umat. 'Melayu Sepakat Islam Berdaulat', mampukah ia membawa perubahan kepada kesepakatan umat Islam Malaysia secara amnya dan kesatuan Melayu secara khususnya.

 Ada yg berpendapat, tujahnya nanti sekadar di peringkat kesatuan Melayu dan berlegar di setakat itu sahaja. Tidak mampu menerjah kejayaan di peringkat kebangsaan (jika targetnya sekadar difokus/sandar/disempitkan kepada bangsa melayu semata2).


 Tidak kurang juga yg berhujah, tiada apa yg membezakan kita di hadapan Nya melainkan taqwa. Definasi tersirat yg msh belum di fahami umum pemain2 di pentas religus mahupun bagi kebanyakan penyokong atau pemerhati dari bawah pentas. Menuntut pelbagai intepretasi apatah lagi spekulasi tak berinsuran sesetengah pemukul curi.

Ramai juga sepakat, asal matlamat Daulah Islamiah tercapai, dikira ok la tu.Jawapan ahli panel, Ramzul, Ahmad Kamsani dan Nadzri:


Ramzul: Selagi bangsa Melayu tidak kira sayap nana perjuangannya,tidak mhapuskan 3perkara ini,maka Melayu xkan mampu bsatu dbawah 1 panji parti yg sama : Hasad Dengki Penting Diri Sendiri Tamak Jika ketiga2 ini mampu dbuang,kta mampu duduk sekali. Jika tidak,parti2 Melayu yg sedia ujud kalo bergabung sekalipon,ianya amat rapuh apabila tba masa utk memilih siapa calon pilihanraya...


En. Agogo (Host anda!): Eh ke politik pula perginya Tn. Ramzul ni.. err ini sekadar pertanyaan umum berkaitan kesepakatan bangsa Melayu dan impak slogan.


Ahmad Kamsani: Kesepakatan orang Melayu penting dalam rangka untuk mendaulatkan Islam di Malaysia kerana ia adalah bangsa tonggak yang paling berpotensi untuk memberi kuasa dokongan kepada Islam.

"Dalam konteks Malaysia, apabila kita hendak menegakkan agama dan daulah Islam, ia mesti disokong oleh satu bangsa yang kuat. Apabila kita mengisytiharkan bahawa kita hendak melaksanakan Islam dan sebagainya, perisytiharan itu tidak boleh dicabar oleh orang lain atau sesiapa sahaja. Ini adalah sesuatu yang diperlukan dan menepati kehendak syarak dan dalil yang wujud dalam nas, transkrip dan khazanah fiqh Islam itu sendiri" (30 Soal Jawab Melayu Sepakat Islam Berdaulat, m/s 17)

Dan Melayu dalam istilah perlembagaan merujuk kepada sekumpulan masyarakat yang memiliki ketiga-tiga ciri berikut:
1) Beragama Islam
2) Bertutur dengan bahasa Melayu
3) Mengamalkan adat istiadat Melayu

Jadinya, semua orang di Malaysia boleh jadi Melayu. Dengan itu, Melayu adalah identiti kebangsaan negara yang wajar dipertahankan. Kesepakatan orang Melayu menjamin kestabilan negara dan keharmonian masyarakat. Dalam konteks Malaysia, Melayu dan Islam tidak dapat dipisahkan, dan ia seharusnya berterusan begitu.

Allahu a'lam..


Nadzri: Kepimpinan terhadap orang yg memiliki perasaan kekitaan tertentu tidak dapat di terapkan kpd mrk yg bukannya drpd satu keturunan. Ibn Khaldun dlm bukunya Muqaddimah.

En.Agogo (Host anda!): Terima kasih di atas perkongsian tuan berdua =)
No comments: